Kategorier
Beskæring af planter Have

Beskæring af vin

Vinplanten er i sig selv en yderst dekorativ plante, som kravler op af alt, hvad den kan komme i nærheden af, hvilket er typisk slyngplanten. Den kan derfor stå mange forskellige steder i haven herunder i drivhuset eller udestuen. Slyngplanten skal blot have noget at støtte sig til og have godt med varme og sollys. Vinplanten er hurtigt voksende, og det er derfor en god ide at beskære den, når den trænger, for at være sikker på at kunne høste de bedste druer hvert år. Anvend en god beskæringssaks til beskæring af vin.

Hvorfor skal vinplanten beskæres

Som sagt er vinplanten en slyngplante, som vokser utrolig hurtigt. Den kan faktisk nemt vokse op mod 10 meter hvert år. I og med at vinplanten vokser så hurtigt, bruger den dermed også tilsvarende energi på dette. Energi den ellers kunne have brugt på at producere mange søde druer til dig. Hvis du lader din vinplante vokse, vil du dermed ikke få særlig mange druer det kommende efterår, hvor de kan høstes. Og de få druer du så får, vil ofte ikke være særlig modne og spiseklare, hvilket ville være utrolig synd. Med en stor plante vil den også skygge utrolig meget både for sig selv, for dig men også for eventuelle andre planter, som du skulle havde stående i eksempelvis dit drivhus. Det vil altså ikke kun gå ud over dens egne druer, men også dine andre grøntsager som har brug for lys for at vokse. 

Hvis du har din vinplante til at stå i udhuset, vil det også kunne være til gene, at den står og skygger for den ellers rare sol, som gerne skulle strømme ind og give lys. 

Hvor ofte skal vinplanten beskæres

En vinplante bør beskæres flere gange hvert år, for at opretholde en sund plantage og en sund vækst. Man bør beskære vinplanten omkring 4-5 gange fra juni til september, da den utrolig hurtigt vil sætte nye skud, som netop dræner den for den energi, som skal bruges på frugterne. Derudover skal den også beskæres til vinter, så man kun har skelettet tilbage som består af det hovedskud, som man har valgt, skal være det dominerende skud. 

Hvordan beskæres en vinplante

Til juni måned, når man skal starte med at beskære sin plante, skal man tage et kig på, hvordan planten ser ud. Her kan man først få øje, på noget der kaldes vandskud. Dette er de skud, som ikke bærer nogle frugter. Dem kan man først og fremmest klippe af, så tæt ind på roden som man kan komme. 

Derefter følger du stokken, altså hovedgrene, rundt og undersøger hvilke skud der bærer frugt, og hvilke der ikke gør. Når du når til et skud, der bærer frugt, tager du fat omkring klasen, går to skud/blade op ad grenen og klipper her toppen af. Det gør ikke noget, at du beskærer meget, da planten hurtigt vil sætte nye skud. På den hovedgren som du har klippet toppen af, vil der i stedet begynde at vokse sideskud på. Disse vil være nødvendigt at klippe af senere hen. Hvis dette ikke gøres, vil du hurtigt have blade og skud stikkende i alle retninger, som ikke bærer frugt. 

Hvis der går 2 skud ud samme sted fra stokken, som begge er frugtbærende, kan du her sagtens klippe en af dem af. Her kan du enten vælge at beholde den kraftigste. Hvis den skygger for meget, kan det dog alligevel godt være en ide af beholde den mindre af skuddene for at få nok lys ned til resten af drivhuset. 

Hvis blot du sørger for jævnligt at beskære på denne måde, vil du kunne sørge for, at din vinplante fokuserer alt sin energi på at på sigt lave mange lækre druer, som du kan høste til efteråret.