Kategorier
Beskæring af buske

Beskæring af hortensia

Hortensia er en utrolig smuk busk, der vil komme til at belønne din gode pasningsevner med massevis af store flotte blomster, som du kan nyde synet af lige fra sensommer til efterår. Blomsterne kan skyde ud i alverdens farver, og du kan helt selv være med til at styre, hvilke farver du favoriserer. Selv om vinteren når sneen falder, vil den smukke Hortensia plante pynte, med de små bunker af sne der vil lægge sig over de ellers visne blomsterhoveder. Man kan altså sagtens sige, at en hortensia plante er en plante, der kan skabe glæde og pragt hele året rundt.

Mange tror dog desværre, at den er svær at passe samt få til at blomstre, hvilket er utrolig synd. Derfor har vi i denne artikel beskrevet, hvordan du bedst muligt kan passe samt beskære din hortensia plante, så du får så meget ud af den, som den fortjener.

Hvorfor bør man beskære en Hortensia

Man bør kun beskære Hortensia planten, når det er yderst nødvendigt. Dette vil for eksempel være på det tidspunkt, at man mener, at busken begynder at blive for stor, eller man ønsker at holde en bestemt form på dem. Når man beskærer denne plante, påvirker man nemlig blomstringen, og man risikerer dermed, at man ikke får særlig mange flotte blomster hen over sommeren. Grunden til dette er, at hortensia blomsterne springer ud fra endeskuddene. Her findes der to typer af Hortensia. Den ene blomstrer samme år, som det pågældende endeskud dannes, og den anden type blomstrer året efter. Så når disse beskæres væk, vil det kunne påvirke blomstringen meget. Derfor er det vigtigt, hvis man endelig skal beskære den, at vide hvornår det rette tidspunkt er til det.

Hvornår bør en Hortensia beskæres

Hortensia planten er ikke som mange andre buske og planter. Man skal nemlig her være mere opmærksom på, hvornår og hvordan man beskærer den. Hvis dette ikke udføres korrekt, risikerer man nemlig at stå tilbage med en busk, som ikke belønner dig med de smukke blomsterklaser resten af sommeren. Og måske endda sommeren efter igen. 

Først og fremmest bør man under ingen omstændigheder klippe de visne blomsterhoveder af om vinteren. Disse hoveder er nemlig med til at beskytte planten mod frost. Når det dog bliver forår, kan man sagtens begynde at fjerne dem, så man giver de nye blomster lov til at komme til. Det er dog vigtigt at være sikker på, at der ikke vil komme mere frost samme år. Det er også til foråret, at man skal vælge at beskære resten af busken, så den har rig mulighed for at udvikle sig i vækstperioden. Beskær er dog kun, hvis det findes nødvendigt. 

Hvordan beskæres en Hortensia

Når man skal beskære sin Hortensia, er det vigtigt kun at skære det mest nødvendige væk, så man sikre, at der stadig vil komme mange nye blomster til sommeren. Når man er sikker på, at frostperioden er overstået, kan man begynde at skære de visne blomsterhoveder væk, så planten kan begynde at bruge sin energi på at skabe nye flotte blomster. Under de visne blomsterhoveder sidder der nemlig et nyt grønt skud. Dette skal man undgå at klippe væk, da der så ikke vil komme nogle blomster det pågældende år. Og dette vil man jo gerne undgå sker. Man skal derfor være yderst varsom, når man begynder at klippe de visne blomster væk, så man ikke kommer til at skade disse nye skud. 

Udover de visne blomsterhoveder kan man også sagtens fjerne visne og ødelagte grene. På denne måde giver du plads til, at der kan vokse nye og sundere grene ud, som kan danne nye flotte skud. Du kan også med fordel klippe de større grene i bunden af din hortensia, da du på denne måde giver planten lov til at danne en kraftigere og mere frodig bund. 

Hvis din Hortensia er blevet for stor, kan du være nødsaget til at skære nogle flere af de store grene væk, og her vil du ikke kunne undgå ikke at skære de nye grønne skud væk. Derfor skal dette helst ikke gøres for ofte, da du så vil risikere at opleve, at din hortensia busk aldrig når at blive rig på de smukke blomster. 

Hvordan sikrer du en flot og blomstrende Hortensia

Udover at beskære din Hortensia med måde og sørge for at klippe de visne blomsterhoveder væk, så er der også her et par andre fif, så du kan få din plante til at blive stor og frodig:

  • En god jord fyldt med grov spagnum og næringsrigt muldjord er de bedste jordforhold for din Hortensia plante. Den kan godt lide at vokse i en lettere sur jord. Faktisk påvirker jordens pH-værdi også blomstens farve. En sur jord vil gøre dine blomster blå, hvor en mere neutral og basisk jord vil gøre dine blomster hvide og lyserøde, så dette er værd at vide, hvis du ønsker at påvirke, hvilken farve den skal være
  • Din hortensia plante vil have bedst af at blive planten i halvt sol og halvt skygge. Den kan nemlig ikke lide at blive for brændt af solens stråler. Derudover skal der også være mere eller mindre vindstille, så det ikke trækker og blæser for meget omkring den. 
  • Til sidst er det vigtigt, at din plante ikke tørster. En Hortensia kan godt lide en fugtig jord så sørg for at vande rigeligt især i tørkeperioder. 

Om vinteren er Hortensia planten særligt udsat for frost. Udover at du skal sørge for at lade den beholde sine blomsterhoveder på for at beskytte de grønne skud, kan du med fordel også beskytte dens rødder med granris om vinteren. Dette er med til at isolere omkring planten, hvilket beskytter den mod skader fra frosten.

Hvis du ønsker at opretholde den smukke blå farve, som blomsterne får, er et fif at vande den med opsamlet regnvand. Regnvand indeholder nemlig ikke kalk. Dette gør vores vand fra vandhanen til gengæld. I og med at kalk har en basisk pH-værdi, vil der dermed øge pH-værdien i din jord, og dermed mister din Hortensia sin blå farve med tiden.