Kategorier
Beskæring af træer

Beskæring af blommetræ

Der findes et hav af forskellige sorter frugttræer herunder også blommetræer, og det er derfor vigtigt at sætte sig ind i pasningsbehovet for netop den sort, som du har stående i haven. Blommetræer er en af de sorter, der er nemme at holde, og som ikke kræver den helt store pasning. Dog kan det være en god ide at beskære træet en gang imellem for at få den ønskede form, samt sikre at træet holder sig sundt og rigt på saftige blommer. I denne artikel kommer vi ind på den generelle beskæring af blommetræer, hvornår man bør beskære det, samt hvilke redskaber man med fordel kan gøre brug af. 

Hvornår er det tid til at beskære dit blommetræ

Det er vigtigt kun at beskære blommetræet, når man finder det nødvendigt. Beskæringen af træer er nemlig en stressfaktor for dem, da det efterlader sår, som kan svække træet. Dette kan være med til at træet ikke er lige så modstandsdygtig overfor angreb fra bakterier eller dyr. Derfor vil det mest optimale tidspunkt for beskæring være om sommeren, hvor træet er i høj udvikling. Om sommeren har træet et højere indhold af sukkerstoffer, hvilket giver det mere energi til at hele samt beskytte sig selv, hvilket er vigtigt under denne proces. Sukkerstoffer er nemlig den kemiske betegnelse for energi, som træer såvel som mennesker gør brug af. Så ligesom vi mennesker skal have energi og brændstof til at holde os i gang, og give vores immunforsvar og krop energi til at kunne bekæmpe eventuelle angreb fra både bakterier og sår, så skal træet det også. 

Hvorfor bør man beskære sit blommetræ

I de første par år i træets udvikling beskærer man træet for at hjælpe det med at skabe den ønskede form. Det kan være du har en præference rent udseendemæssigt, eller at den af praktiske grunde skal kunne holde sig indenfor et hvis område. Derefter beskærer man det for at vedligeholde træet og sørge for at det har en åben og sund krone. En åben krone sørger nemlig for, at der trænger mest mulig lys og luft ind til træet, hvilket mindsker risikoen for svampeinfektion og/eller sygdomme. Man beskære det også for at opnå den rigtige mængde frugter. Flere frugter på træet er nemlig ikke ensbetydende med, at det er et sundt træ. For mange frugter betyder nemlig også mindre smagfulde og friske frugter. Derfor er det også vigtigt at udtynde træet en gang imellem. 

Sådan beskærer du et blommetræ

Det er vigtigt at vide hvor og hvordan frugttræet skal beskæres for at undgå at beskadige det. Hvis man kommer til at skære de forkerte steder, kan man risikere at sårene på træet ikke heler eller heler forkert. Dette kan som nævnt tidligere svække træet, da åbne sår aldrig er sundt. Det vil tage for meget af træets energi, så det ikke vil kunne producere frugter og holde sig selv sundt. Det er også vigtigt at bruge de rigtige redskaber for at sikre en jævn og ren beskæring. Dette er med til at gøre det nemmere for træet at hele efterfølgende. 

Når man beskærer grenene, skal man skære lige ved grenkraven, som befinder sig ved grenens udspring fra stammen. Man skal passe på, at man hverken skærer i grenkraven eller for langt fra grenkraven, igen af hensyn til helingen af såret der efterfølgende vil være der. Når man udvælger hvilke grene, der skal skæres af, kan man med fordel vælge nogle af dem, som skygger for solen. På denne måde sikrer man, at man får så meget sollys og varme fordelt ud på træet som muligt. Du skal dog ikke tage alle grene, som skulle skygge for solen men blot nogle af dem. Mængden af det du beskærer skal ikke overstige mere end en tredjedel af træets masse, da dette sætter for stort pres på træet. Hvis det alligevel skulle være nødvendigt at skulle beskære så meget, anbefaler vi da at gøre det over flere omgange for at mindske belastningen mest muligt. Hvis blot du følger disse praktiske råd, er du godt klædt på til at kunne beskære blommetræet på bedste vis. 

Hvilke redskaber kan man bruge til at beskære træet

Når det kommer til, at vælge hvilke redskaber der vil være behov for under sådan en beskæring, skal man tænke over følgende ting:

  • Redskabet skal være skarpt og kraftigt nok til at kunne beskære træet nemt, uden at vride eller skade træet for meget
  • Du skal vælge et redskab som eventuelt aflaster dig og din krop, så du ikke risikere at blive skadet eller overbelastet under havearbejdet. 
  • Du skal også tænke over hvordan og hvorvidt dit redskab kræver strøm, batterier eller andet. Hvis den kræver en stikkontakt, kan det være en ide at anskaffe sig en lang forlængerledning, så du ikke får problemer med en for kort ledning. 

Der er flere slags redskaber du vil kunne bruge til at beskære dit træ nemt og sikkert. Disse redskaber kan blandt andet være en elektrisk grensaks. En elektrisk grensaks kører på batteri, og den er derfor nem at håndtere, da man ikke skal tænke over en eventuel ledning, som sidder i vejen, eller at der skal være en stikkontakt i nærheden. Hvis man vil undgå batterier men stadig vil lette arbejdet, kan man med fordel også gøre brug af en grensaks med udveksling. En grensaks med udveksling forøger klippekraften med op til 3 gange i forhold til standardmekanismer. Disse redskaber er essentielle, når man skal afskære tykkere grene og kraftige stilke. 

Med de rette redskaber sikrer man nemlig også, at man undgår skader eller overbelastning på egen krop. Dette er især utrolig vigtigt, hvis man ofte er i haven. Til de helt små grene kan man med fordel også anskaffe sig en mindre grensaks. Her behøves der ikke specielt stor kraft til, og det kan derfor oftest gøres nemt og hurtigt med en mindre saks. Vi anbefaler også at rengøre de redskaber, som man bruger, inden man påbegynder beskæringen. Dette gør man for at mindske risikoen for bakterier, som kan inficere træet. Dette kan sammenlignes med, at man også desinficere lægeredskaber, inden man får foretaget en blodprøve eller inden operationer. 

Vi håber at denne artikel var informativ, og vi ønsker dig held og lykke med beskæringen af dit blommetræ.