Kategorier
Beskæring af planter

Beskæring af lavendel

Der er ingen tvivl om, at lavendler er super smukke og ikke mindst velduftende planter at have voksende ude i haven. Med deres blå-lilla farve samt deres friske, grønne stilke giver de et friskt pust til enhver have, som måske er blevet lidt kedelig op mangler lidt farvespil. 

Lavendler har ligesom så mange andre planter et stort behov for at blive beskåret på bestemte tidspunkter i løbet af året, og samtidig er der også nogle ting, du skal være opmærksom på at gøre, når du går i gang med beskæringsarbejdet af din lavendel. Vi har i denne artikel samlet lidt gode råd til dig ift. beskæring af lavendel

Derfor skal din lavendel beskæres

For at holde din lavendel ved lige og sørge for, at dens vækst forbliver så tæt som overhovedet muligt, så er det meget essentielt, at du husker at få den beskåret, når den har behov for det. Lavendler skal helst have så jævn og tæt en vækst som muligt, og for at få det, så er det vigtigt, de bliver skåret til i hvert fald en gang om året. På den måde bevares de bedst, og der kommer samtidig også super smukke blomster på, som dufter så dejligt. 

Hvis du lader være med at beskære din plante, så skal du højst sandsynligt regne med, at den hurtigt kan blive meget rodet og grim at se på. Der vil i de fleste tilfælde heller ikke komme så mange blomster på, og grenene vil ofte blive tykkere og mere synlige. Lavendler skal passes og plejes for at deres blomster vedligeholdes og beskæringen er her noget af det vigtigste at have styr på.    

Sådan beskærer du din lavendel

Når du skal i gang med at beskære din lavendel, så er det vigtigt at vide, at du helst ikke må skære den mere ned end så den har en minimumshøjde på 15 cm. Den må egentlig gerne være på op til 25 cm i højden, efter du har skåret den til, men det kommer helt an på, hvor meget du mener, der er behov for at skære af. 

Er den blevet kedelig at kigge på, så er det måske fordi, den er blevet beskadiget af den hårde vinter og de ultrakolde temperaturer, og så kan det være en god ide at skære så meget af som muligt, så den får det bedste udgangspunkt for at vokse frisk ud igen. 

Vær dog generelt forsigtig med at beskære din lavendel for langt ned i dens grene, da der som følge af det ellers kan ske det, at den begynder at se mærkelig og mindre pæn ud, fordi den vil prøve at kompensere for de stilke, du har klippet for kort ned. 

Når det så er sagt, så vælger du selvfølgelig helt selv, hvordan du beskærer din lavendel. Med dette menes, at du selvfølgelig selv styrer, hvordan du vil have, din lavendel skal formes, men det er faktisk sådan med disse planter, at de trives allerbedst, når de beskæres i en cirkelform.  

Hvornår er det bedst at beskære din lavendel

Det kan sagtens komme til at virke en smule uoverskueligt, når du skal i gang med at beskære din lavendel også at finde ud af, hvornår den egentlig har bedst af at blive beskåret. Faktisk er det sådan, at det for din lavendel normalt er nok blot at beskære den en gang om året og nogenlunde på det helt samme tidspunkt. 

Først og fremmest er det meget vigtigt, at du efter sommeren lader din plante vokse og vokse uden at beskære noget af den. Det er nemlig sådan med lavendler, at de jo egentlig stammer nede fra lande i sydens lækre sol, hvor de er vant til et klima med masser af sol og varme, og altså derfor ikke er så vilde med det kolde klima heroppe i Danmark. Af denne årsag er det rigtig vigtigt, at du lader din lavendel vokse sig super tæt uden at beskære den fra omkring efteråret og helt frem til lige omkring april måned, hvor frostvejret normalt aftager, og det bliver mere mildt i vejret. På den måde er planten mere beskyttet af den tætte vækst, og den er så i foråret klar til at blive beskåret. 

Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at det danske vejr jo af og til kan være meget uforudsigeligt, og hvis der stadig er frostvejr i april måned, så skal der naturligvis ventes yderligere med beskæringen.

Ekstra gode råd til pasningen af din lavendel

Beskæringen af din lavendel er uden tvivl essentiel for dens vækst, men der er mange andre faktorer, som spiller ind, når du gerne vil tage dig godt af din lavendel. 

  • Dæk eventuelt din lavendel til, når der er meget hård frost i vejret
  • Pas på med at drukne din lavendel 
  • Sørg for at din lavendel får masser af sol

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at lavendler er vant til at vokse under fuld sol, og det er derfor en god ide at plante dem på steder, hvor du ved, solen altid vil ramme dem. Placerer du dem i skyggen vil de få meget færre blomster på. Derudover er det også vigtigt at huske på, at lavendler ikke har brug for voldsomt meget vand, så vær derfor ekstra påpasselig, når du vander dem, så du ikke ender ud i at drukne din plante. Lavendler trives faktisk bedst, hvis de blot bliver vandet en lille smule. 

Lav en foryngelse af din lavendel

Står du i den situation, at du er kommet til at beskære din lavendel alt for voldsomt langt ned, så kan det godt resultere i, at du faktisk ødelægger planten lidt og dermed bliver nødt til at forynge den. 

En foryngelse vil sige, at du simpelthen graver planten op for at kunne grave den længere ned i jorden, så dens rødder igen kan få rigtig godt fast nede under jorden. På den måde kan du faktisk sagtens få rettet op på plantens sunde vækst igen, og efter lidt tid vil din lavendel være smuk og velduftende igen med en masse blomster på.