Kategorier
Beskæring af planter

Beskæring af rhododendron

Rhododendron er utroligt smukke blomster at have stående og pynte ude i haven. De kommer i flere forskellige sorter og farver, men fælles for dem alle er, at de altid vil pifte din have op og gøre den mere indbydende at opholde sig i. 

Vi har her skrevet en artikel til dig med en masse informationer omkring, hvordan du i praksis bedst bærer dig ad, når du skal beskære din rhododendron, så du kan give den de bedste levevilkår samt et par andre gode tips til vedligeholdelsen af din plante. 

Derfor er det en god ide at beskære din rhododendron

Din rhododendron kan i princippet godt få lov at blive stående uden at blive beskåret, men det anbefales at beskære dem, så de ikke vokser sig alt for store og dominerer for meget i haven.

Rhododendron er kendte for at vokse vildt og rigtig meget, og ofte kan de ovenikøbet vokse sig så store, at de begynder at skygge for meget i haven eller måske endda stå så meget i vejen, at det kan være svært at komme til i haven. Det kan også være, de vokser op af en husmur med et kældervindue eller andet, som jo egentlig bare er rigtig træls. 

Rhododendron kan ligesom mange andre blomster selvfølgelig også ret hurtigt blive asymmetriske at kigge på. Kan du bedst lide at have en pæn og organiseret have, så kan du vælge at beskære din rhododendron en gang imellem, og på den måde selv styre, hvilken form den skal have samt sørge for, den altid er smuk og harmonisk at kigge på.   

2 forskellige måder at beskære din rhododendron på

En rhododendron beskæres normalt på to forskellige måder. Enten vælges det blot at beskære busken en lille smule, eller også skæres blomsten nærmest helt ned til roden. Når du beskærer blomsten voldsomt, er det måske fordi, du ikke har haft holdt den ved lige med tiden, og den ikke er pæn at kigge på længere. En kraftig beskæring kan dermed give den et bedre udgangspunkt for dens fremtidige vækst.

Du kan dog nøjes med at beskære din rhododendron en lille smule, hvis blomsten har været vant til beskæringer. På den måde kan du holde den pæn og holde dens sikre vækst ved lige.

Om du vælger den ene eller den anden type beskæring, så er det vigtigt, at du husker at få vandet din rhododendron super godt efter beskæringen. Blomsten har brug for at suge ekstra meget væske til sig efter en beskæring, så den har de bedste forudsætninger for at kunne vokse sig stor og stærk igen.   

Et godt alternativ til beskæring af din rhododendron

Hvis du synes, din rhododendron er blevet for stor, så er det en god ide at få gjort noget ved det. Er det dog sådan, at du egentlig er glad og tilfreds nok med din store og fyldige rhododendron, men har det problem, at den desværre vokser i vejen for en eventuel trappe eller over et vindue for eksempel. I denne situation har du faktisk mulighed at rykke den til et andet sted i haven. Du kan nemlig blot grave blomsten op med rødder og det hele, og plante den et nyt sted i haven, hvor du mener, den står bedre. 

Størstedelen af blomsterne tager ingen skade af denne flytning, tværtimod så kan din rhododendron faktisk komme til at se meget flottere og friskere ud, når du flytter den. Vi har her nedenfor samlet nogle ting, du kan gøre for at fremme dens sunde vækst, når du flytter den. 

  • Sørg for at jorden, du planter den over i, er ny samt af god kvalitet
  • Giv gerne din rhododendron en masse gødning lige efter flytningen
  • Husk at vande din rhododendron ekstra meget efter flytningen

Alle disse faktorer er med til at spille ind og skabe et positivt samt sund miljø for blomsten, som vil give den en god start i den nye jord. Som sagt kan det endda påvirke blomsten sådan, at den bliver langt sundere efter en flytning. Det skal dog nævnes, at rhododendron er meget hårdføre og kan holde til rigtig meget, så du behøver ikke være så forsigtig, når du rykker på den.

Vær påpasselig, når du fjerner ukrudt omkring din rhododendron

Ligeså vel som ved andre buske, planter og blomster, så vokser der altså også ukrudt i jorden omkring rhododendron. Det er grimt at kigge på, og de fleste vil selvfølgelig gerne have fjernet ukrudtet.

Dog er det vigtigt at huske på, at rødderne på din rhododendron, som befinder sig øverst i jorden, lige der hvor ukrudtet vokser, er meget fine og skrøbelige, og man kan dermed nemt komme til at ramme rødderne på planten, når ukrudtet forsøges hakket væk.

Den eneste løsning er her blot at lade være med at bruge et klassisk hakkejern til fjernelsen af den ucharmerende ukrudt. Sæt dig hellere ned eller stil dig i en behagelig position og grav ukrudtet op med dine hænder. På den måde kan du nemlig nemmest se og føle, hvor rødderne på din rhododendron befinder sig, så du aldrig kommer til at ødelægge nogle af dens rødder. 

Yderligere tips til en sund rhododendron

Da der jo hver vinter i Danmark kommer frost, så kan det med de fleste rhododendron godt betale sig at få dem beskyttet, da de ellers godt kan tage skade af de hårde temperaturer. En måde at løse dette på kan være ved at lægge noget omkring din rhododendron, for eksempel blade eller andet fra naturen, som på den måde kan blive svøbt omkring planten og beskytte den mod det værste frost. 

Dog er det ikke alle rhododendron, som har brug for at blive beskyttet, og det er også vigtigt at få fjernet beskyttelsen, som du ligger omkring planten, når frostvejret aftager, da din rhododendron ellers godt kan gå hen og rådne, fordi den ikke har adgang til det luft og lys, som den har brug for. 

Rhododendron er generelt bare en form for busk, som alle kan have succes med at have voksende ude i haven, idet de er så hårdføre og ekstremt nemme at passe.